Візитка здорового харчування ЗДО №12 "Струмочок"

Знайомтеся із тарілкою здорового харчування

  • Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки. Забезпечте різноманітність кольору і виду їжі. І пам'ятайте, що картопля не вважається овочем через негативний вплив на рівень цукру в крові.
  • Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні та неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна.
  • Білок – ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові та різноманітні джерела білка. Споживайте щодня дві столові ложки різноманітних несолоних і несолодких горіхів. Найбільша харчова цінність у волоських горіхах. Їх можна додати в салат, і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м'яса і уникайте переробленого, як бекон і сосиски. Щодня варто з'їдати 1-2 яйця.
  • Корисні рослинні олії – в помірній кількості. Обирайте корисні рослинні олії, як-от оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Надзвичайно корисним є риб'ячий жир, тому слід прагнути регулярно споживати жирну морську рибу.Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири. Пам'ятайте, що знижена жирність не завжди означає користь.
  • Пийте воду або чай. Відмовтеся від солодких,газованих напоїв. Споживайте одну або дві порції молока і молочних продуктів на день. Обмежте вживання соку до маленької склянки на день.
  • Фрукти можна вживати як десерт або окремий прийом їжі. Не обов'язково розміщувати їх на тарілці. Головне не забувати про споживання фруктів у достатній кількості. Їжте їх не менше 300 г на день. Стигле яблуко — чудовий варіант перекусу і майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси, сливи, вишні, персики, полуниця, суниця, малина, смородина, порічка, ожина, чорниця та інші фрукти і ягоди.
  • Намагайтесь їсти молочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану. Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Бажано обирати продукти без цукру та з низькою та помірною жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.

Не забувайте правильно поєднувати продукти:

  • сирі овочі і салати добре давати дитині перед їжею, вони тоді краще засвоюються і добре стимулюють травлення;
  • Не використовувати в одній страві білки або жири різного походження. Наприклад, м'ясо не подавати з молоком, краще — з овочами;
  • Каші, макарони, картопля містять складні вуглеводи, тому їх краще чергувати для різноманітності харчування.

Продукти, від яких краще відмовитися:

  • чіпси, сухарики зі смаковими добавками;
  • ковбасні та копчені продукти;
  • будь-які напівфабрикати і фастфуд;
  • гострі і дуже пряні вироби;
  • консерви, спеції і багато солі;
  • всі без винятку газовані напої.

Основні рекомендації щодо правильного харчування:

  • Споживати адекватну кількість калорій зі здорових продуктів.
  • Споживати різноманітну, корисну їжу .
  • Зменшити споживання солі, цукру, жирів, а також технічно перероблених продуктів, трансжирів.
  • Дотримуватися режиму харчування (3 основні прийоми їжі і 1-2 перекуси), сформувати здорові харчові звички.
  • Пити достатньо рідини, в основному за рахунок простої природної води – 30 мл на 1 кг маси тіла .
  • Дотримуватися правил харчової безпеки – чистота, свіжі продукти та ін.
  • Бути фізично активними, рухатися протягом дня, не менше 30 хвилин для дорослих і 60 хвилин для дітей.



Поки ви несете відповідальність за харчування дитини — від Вас залежать її звички здорового способу життя зараз і в майбутньому.

© 2017 СТРУМОЧОК. м.Івано-Франківськ 
Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати